
Nefastos wrote:Wyrmfang wrote:Jos esim. aikakin lakkaa, eikö kehitys lakkaa? Sanotaanko oikeastaan ylipäätään mitään mielekästä jos sanotaan tällöin, että se on silloin kehitystä "täysin ihmiselle käsittämättömässä muodossa"?
Riippuu ihan tarkastelijasta, onko se mielekästä. Se ei ole väistämättä epämielekästä, koska kyseisen ajatusmallin mukaan aika ei ole eikä ole koskaan ollut ehdoton. Niinpä nirvânaan (absoluuttiseen henkeen) uskovalle kehitys on yhdeltä puoleltaan aina käsinukkeleikkiä. "Kehitys" ei tällöin ole perimmäinen itseisarvo, vaan oheisarvo, jolla on toissijainen merkitys tietoisuuden~"para-"eksistenssin itsetarkoituksellisuuden rinnalla.
Huomaa kuitenkin, että en sanonut "täysin ihmiselle käsittämätön" vaan "nykyihmiselle käsittämätön", viitaten siihen tapaan, jolla ajatukset nykyään yleisesti muotoutuvat.
Wyrmfang wrote:Tätä ei voi kuitata vain sillä, että täytyy mennä semantiikan yläpuolelle, sillä tässä mennään myös ihmiselle mahdollisten ideoiden yläpuolelle. Ja jos postuloidaan "ideoita jotka eivät ole ihmiselle" mahdollisia, voidaan samalla ajatuksella perustella mitä tahansa. Luottaisin itse tällaiseen perusteluun vain, jos on kategorisesti pakko, ja näin ei nähdäkseni ole, sillä en näe mitä menetetään siinä, jos henkinen kehitys ajatellaan päämääräksi itsessään.
Tietenkin. Usko älyn ylittävästä olemassaolon muodosta voi syntyä vain henkilökohtaisesta mystisestä kokemuksesta, jolla on hyvin vähän tekemistä postuloinnin kanssa. Sellainen on kaikille muille kuin kokijalle itselleen joko (luultavammin) traagista itsepetosta tai (parhaimmillaan) kiehtova mahdollisuus.
Wyrmfang wrote:Aluksi huomio, että moderni fysiikka lienee tehnyt ajatuksen ajasta absoluuttisena mahdottoman ylipäätään. Täysin toinen kysymys on taas, onko "ajan ulkopuolella" mitään fenomenaalisesti mielekästä.
Näkemyksesi perustuu ilmeisesti samankaltaiselle ajattelulle kuin Schellingin identiteettifilosofian ensimmäisessä teoksessa Darstellung meines Systems der Philosophie (Schellinghän osasi 15-vuotiaana sanskriittia, ja oli hyvin perillä itämaisesta ajattelusta). Ajatus on siis ilmeisesti, että kaikki tavallisessa mielessä kokemus, joka yleensä filosofiassa otetaan lähtökohdaksi joko empiristisesti tai rationalistisesti, on illuusiota varsinaisen todellisuuden ollessa jotain, jonka vain harvat voivat tavoittaa. Daniel Breazeale kuvaa artikkelissaan "Exhibiting the Particular in the Universal": Philosophical Construction and Intuition in Schelling´s Philosophy of Identity tästä ajatuksesta lähtevää filosofiaa seuraavasti:
Schelling describes his own philosophical constructions not as proofs, derivations, or deductions, but as "demonstrations" in the geometrical sense: ostensive rather than discursive proofs. Such constructions all share the same goal and strategy: to make visible or self-evident the ultimate unity of reality, to exhibit or to display the particular in the universal, to demonstrate the unity of the one and the many -and to do so in the manner of a geometrical proof that "exhibits" in a particular figure a necessary and universal truth about all such figures, directly and self-evidently.
Sittemmin Schelling irtisanoutui tästä ajatuksesta hyvin nopeasti, aika lailla samoista syistä mitkä itse näen siinä ongelmallisina: tulee vaikeaksi ymmärtää miten alkuperäinen ykseys luo edes illuusion mistään muusta ja sitä kautta vaikeaksi luoda uskottava käytännöllinen (filosofisessa mielessä) näkemys vapaudesta ja pahasta. Kuten Breazeale argumentoi, ajattelutavassa myös epistemologia ja metafysiikka tuntuvat oikeuttavan toisensa kehäpäätelmällä. Kuten esität yllä, tämä ei tietenkään ko. ajattelutavan näkökulmasta näyttäydy ongelmana, koska ykseys nähdään kokemuksellisesti itsestäänselvänä asiana jota tarvitse eikä voi argumentoida.
Arkikielisemmin Breazealen kritiikin voisikin kuitenkin tiivistää siten, että kuinka tahansa vakuuttava subjektiivinen kokemus ei voi oikeuttaa objektiivisia väitteitä. Ei ole välttämättä mitään sisäistä ristiriitaa siinä, ettei voisi, mutta meidän muiden näkökulmasta, joiden uskonnolliset kokemukset ovat olleet vaatimattomampia luonteeltaan (tai jos niitä ei ole lainkaan), tosiaan tällainen näyttäytyy samana kuin kenen tahansa väite vastaavasta apodiktisen varmasta mystisestä kokemustiedosta. Ja tunnetusti joidenkin kokemus todistaa vastaavalla tavalla heille itselleen vaikkapa Allahin kaikkivoipaisuuden, tai toisaalta näkemys apodiktisen varmasta uskonnollisesta kokemuksesta voi elämässä muuttua myöhemmin vähemmän varmaksi tai jopa valheelliseksi.
Moraali on kuvassa mukana ilmeisesti sitä kautta, että jos todellisuudessa minä olen samaa kuin toinen, niin on tietenkin tahdollisesti ristiriitaista vahingoittaa toista koska vahingoitan vain itseäni? Kuulostaa näin esitettynä tietysti laskelmoinnilta, mutta kysehän olisi tässäkin välittömästä kokemuksellisesta asiasta. Oletettavasti aidon uskonnollisen kokemuksen tuossa mielessä voi saada vain omaamalla ensin riittävät moraaliset valmiudet. Puhtaasti järjen tasollahan homma menee pikemminkin niin, että jos ihmisenä koettu todellisuus on illuusiota, niin moraali nyt kaikista asioista ensimmäisenä on sitä - vaikutelma mistä pääsisi kokonaan eroon esittämällä asia niin päin, että henkisen kehityksen tavoite on korkein hyvä.
Itse en usko, että uskonnollisissa tai "uskonnollisissa" (riippuu uskonnon määritelmästä) kokemuksissa kannattaa puhua vaatimattomista kokemuksista - tai edes kokemusten puuttumisesta. Tässä olemme itse asiassa saman asian äärellä, mitä juuri olemme keskustelemassa Nagel-Snellmanin "kahden regimentin opista" ja kuinka kritisoitu materialistinen reduktionismi aikaansaa kuilun hengen & aineen maailmoiden välille.
Lyhyesti, itse uskon/koen, että nämä hengen & aineen maailmat ovat toisistaan erossa ainoastaan näennäisesti, & juuri tämä faktinen ykseys "ykseyden" (nirvâna) & "moneuden" (samsâra) välillä on todellinen yksilön vapauttava kokemus: tai, asteittaisempana avattuna, vihkimystien matka. Metafyysinen tai oikeammin samaistumisperiaatteen muuntuminen hajanaisuudesta eheyteen, joka paljastuu juuri ajan & paikan ylittämällä, pohjimmiltaan näennäisen separatismin voittamisen keinoin. Paluuna spinozalaiseen jumalasubstanssiin if you will, mutta ei tajuttomana vaan tajuisena. Monadeistahan olemme jo puhuneet, siitä kuinka ne eivät ole kuten tiilet tiiliseinässä, vaan toisistaan "erillisiä" yksijumalisuuden attribuutteja vain dharmansa, yksilöivän merkityskenttänsä eroavuuksin. Me olemme siis kaikki yksisilmäisen & -kätisen Jumalan lukemattomia käsiä & silmiä, ts. käden & silmän asentoja, joilla kaikilla on merkityksensä siinä peilitalossa, jonka nimi on Aika & Avaruus. (En yritä tällä runoilulla etäännyttää, vaan havainnollistaa.)
Sittemmin Schelling irtisanoutui tästä ajatuksesta hyvin nopeasti, aika lailla samoista syistä mitkä itse näen siinä ongelmallisina: tulee vaikeaksi ymmärtää miten alkuperäinen ykseys luo edes illuusion mistään muusta ja sitä kautta vaikeaksi luoda uskottava käytännöllinen (filosofisessa mielessä) näkemys vapaudesta ja pahasta.
Oletan, että tällä "miten" tarkoitat lähinnä "miksi"? ("Miten" selitetään emanaatio-opilla. Voidaan palata tähän jos tarvetta; asia onkin monisyinen & mielenkiintoinen.)
"Miksi" on ymmärrettävä, mutta tavallaan väärä kysymys. Se on kysymys, jonka esittää alemman tason luomus, keinotekoinen ihmismieli. Kun tämä näennäismieli on palannut lähteelleen, se huomaa vastauksen ylittävän aiemman kysymyskoneiston rajat. Juuri siitä on kysymys: aiempi rakenne saa täyttymyksensä ei vain piripintaan vaan yli. Vastaukset ihmisyyden viimeisiin kysymyksiin sysäävät ihmisen yli-ihmisyyteen (Jumaluus), koska ne rikkovat aiemman ihmisen apparaatin.
Minun näkökulmastani ei ole olemassa ihmistä joka ei olisi jossain uskossa. Kyse on vain siitä, millaiseen malliin kukakin vaistomaisesti turvautuu. Esimerkiksi ateisti uskoo lukemattomiin asioihin, jotka ovat hänelle tietoisuutena aivan riittämättömästi todistettuja, mutta joihin hän tietyistä kulttuurisista & sosiologisista syistä (joita hän kutsuu järjeksi, älyksi, tieteeksi, tms.) on päätynyt luottamaan. Kun kysymys "miksi" esitetään hänelle tarpeeksi monta kertaa, tullaan väistämättä johonkin perustelemattomissa olevaan uskomukseen. (Olemme varmasti kaikki samaa mieltä siitä että on olemassa monenlaisia asteita näiden uskomusten valitsemisperusteiden järkevyydessä/mielekkyydessä, mutta siinäpä se, että sittenkin kuitenkin valitsemme kukin eri uskomukset. Sellaisessa tilanteessa ihminen alkaa helposti kokea lauman turvallisena: tokihan X, Y, ja kuuluisa professori Z uskovat hekin samoin kuin minä - mikä muka riittää järkevyyden takeeksi. Mutta lopulta se ei merkitse eikä todista sen enempää kuin paavin & miljoonien uskonveljien tuki krististylle, tai joogille sûtrojen & tantrojen ilmoitustieto, jota hän arvostaa vähintään yhtä paljon kuin kristitty Raamattua tai tiedemies akateemista suosikkicorpustaan.)
Ei ehkä ole heti selvää, miten tämä liittyy nirvânan pohtimiseen. Seuraavasti:
Nirvâna on kokemuksellinen oivallus perusykseydestä. Mitä syvempi oivallus, sitä syvempi nirvâna: "pientä nirvânaa" kutsutaan ymmärtääkseni usein "valaistumiseksi", syvenevä nirvâna-kokemus on puolestaan paranirvâna, mahâparinirvâna, &c. Tämä kokemus ei ole vain älyllinen, vaan äly on yksi niistä ihmisyyden tikapuista, joita pitkin siihen on kiivetty. Äly paljastuu instrumentiksi erillään Tietoisuudesta, joka on täysin immanentti, & joka juuri superimmanenssinsa kautta yltää totaaliseen transsendenssiin. Sillä kaikki "tämänpuolinen" ja "empiirinen" muuttuu nirvânin solipsistisessa kokemuksessa melkein kuin kosmiseksi huumoriksi (~Maya=taikatemppu, illuusio), jolla ei ole enää minkäänlaista todistusvoimaa mihinkään. Nimenomaan empiirinen kokemus & kaikki siihen liittyvä (kâma manas) on se, joka lopulta on kehäpäätelmä, oikeuttaen itse itsensä & lopulta, tarpeeksi tentattuna, kompastuen itseensä. (Jopa Descartesin cogito voidaan kyseenalaistaa & on kyseenalaistettu, mutta attribuutittoman Tietoisuuden kyseenalaistaminen on faktisesti absurdia, koska kerran jokin antaa kyseenalaistamiselta vaikuttavan vaikutelman ja/tai jokin saa sellaisen vaikutelman.)
Siten kysymykseen "miksi mitään syntyy" ei ole kummallakaan puolella tarjottavissa vastausta juuri siksi, että kysymys ylittää ihmisyyden valmiudet tajuta vastauksia. Ihminen voi vastata teleologiseen kysymykseen ihmisen mikrokosmisesta näkökulmasta, mutta ei universumisen makrokosmisesta näkökulmasta. Miksi mitään on on kysymys, johon "korkein tietäjä korkeimmassa taivaassa tietää vastauksen - tai ehkei hänkään sitä tiedä". Se, että jokin filosofinen suunta kokisi nirvânauskon jotenkin riittämättömäksi vastaukseksi tähän peruskysymykseen on absurdia, koska sillä ei voi itsellään olla mitään parempaa vastausta edes teoreettisesti. Nirvâna ideana voidaan ottaa tai jättää riippuen henkilökohtaisista kokemuksista tai "järkeilyistä" (jotka mielestäni ovat kaikkien muiden järkeilyjen tapaan aina & poikkeuksetta myös jossain määrin "tunteiluja", ts. sidottuja yli- tai alianalyyttiseen intuitioon & suoran henkisen kokemuksen väistämättömyyteen), mutta vääräksi sitä ei voida todistaa. Jopa vääräksi implikoiminen on huomattavan pulmallista, koska (väitän: ) lopulta vain tietoisuus & ykseys ovat ainoat "varmat" asiat (sillä ne ovat itse älyn omimmat yläkäsitteet, joiden varassa se koko ajan operoi), & nirvâna on itse asiassa riisuttuna vain filosofia/usko/kokemus tietoisuuden ykseydellisyystä.